Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen

In de regio Hollands Midden wordt door diverse bedrijven gewerkt met gevaarlijke stoffen. Gevaarlijke stoffen worden vervoerd over het spoor, de weg en het water en opgeslagen bij onder andere tankstations. Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan bijvoorbeeld chloor, LPG (autogas) of ammoniak. Deze stoffen zijn giftig, brandbaar en/of explosief. Weet u wat u moet doen bij een ongeval?

Wat moet u doen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?

Het is belangrijk dat u uzelf in veiligheid brengt en indien mogelijk mensen in uw omgeving. Als gevaarlijke stoffen vrijkomen, ontvangt u een NL-Alert wanneer u zich in het betreffende gebied bevindt. De brandweer kan er ook voor kiezen de sirenes af te laten gaan. Op het Twitteraccount Brandweer HM of crisiswebsite hollandsmiddenveilig.nl kunt u de berichtgeving volgen of schakel in op Omroep West (89,3 FM).


Verder

  • Bel 112 wanneer de hulpdiensten nog niet zijn gearriveerd.
  • Ga naar binnen wanneer u buiten bent. Als dit niet lukt, ga dan weg van het ongeval. Zorg dat
    u de wind in de rug heeft wanneer u in de richting van het ongeval kijkt, rook en andere gevaarlijke stoffen waaien dan niet naar u toe.
  • Blijf binnen en sluit ramen en deuren.
  • Sluit alle ventilatieroosters en zet ventilatiesystemen zoals afzuigkap, ontluchting systemen en muur- en toiletroosters af.
  • Ga naar een kamer waar het niet tocht (middenin een huis of gebouw).
  • Volg altijd aanwijzingen op van professionele hulpverleners.

In de omgeving

Ruikt u een rare geur? Probeer te achterhalen waar het vandaan komt en bel de brandweer of gasleverancier.