Programma Brandweer Hollands Midden

Programma Brandweer Hollands Midden

Hans Zuidijk voor een brandweerwagen

Hans Zuidijk, plaatsvervangend regionaal commandant Brandweer Hollands Midden

‘Onderweg naar een modern brandweerkorps’

Een modern brandweerkorps is toegesneden op de belangrijkste risico’s binnen het verzorgingsgebied. Met een goede balans tussen voorkomen en bestrijden. Dat stelt Hans Zuidijk, plaatsvervangend regionaal commandant van Brandweer Hollands Midden. Hij rekent erop dat het afsluitende jaar van het huidige korpsbeleidsplan ‘een oogstjaar’ wordt.

‘We zijn onderweg’. Dat is de titel van het korpsbeleidsplan 2016-2018. “Onderweg naar een modern brandweerkorps in een moderne veiligheidsregio”, legt Hans uit. Zo’n brandweerkorps is in staat om risico’s in het verzorgingsgebied het hoofd te bieden, definieert hij. “Met een goede balans tussen voorkomen en bestrijden. Want als brandweer doen we allebei. Als voorkomen niet lukt, moeten wij de gevolgen bestrijden. Met goed materieel en voldoende vakbekwame medewerkers.”
Los van die inhoudelijke kant vraagt dat ook om een vitale organisatie, stelt Hans. “Waarin de belasting en de belastbaarheid van medewerkers in balans is. Maar ook waar we de passie van medewerkers verbinden met onze organisatiedoelen. Waar we niet gaan ‘overorganiseren’, maar helpend en ondersteunend zijn. En waarbij we een betrouwbare partner in de veiligheidsregio zijn. Als we daar in slagen, dan zijn we goed bezig.”

Meebewegen

Hans houdt van het brandweervak. “Klein en groot, triest en mooi, warm en koud, vies en schoon: het pallet aan activiteiten waar wij een rol in spelen is rijk gevuld. Dat vind ik typerend voor de brandweer: die enorme veelzijdigheid aan taken die wij met elkaar weten te klaren.”
Hij houdt ook van brandweermensen. “Ik kan genieten van hun energie, hun daadkracht, hun moed, hun passie en hun inventiviteit. Kwaliteiten die we keihard nodig hebben in een snel veranderende wereld.” Zo worden incidenten steeds complexer en nemen tegelijkertijd in aantallen af. “Wij moeten meebewegen: vooraf, tijdens een incident en na afloop. En daar kunnen we al die passie in onze organisatie goed bij gebruiken”.

Oogsten

Nu het korpsbeleidsplan naar het afsluitende jaar gaat, is het tijd om te oogsten. Hans: “Zo gaan we met de nieuwe manier van oefenen aan de slag, met Vakbekwaamheid 2.0. Ook hebben we straks een nieuw producten- en dienstenpakket ontwikkeld op het gebied van brandpreventie. Verder zetten we nieuwe stappen rondom arbeidshygiëne, waarbij ‘schoon’ ‘het nieuwe stoer’ wordt. Want plannen maken is een, ze realiseren geeft pas echt voldoening.”
En dan is het nieuwe organisatieplan er ook nog. Hans: “De contouren staan. De volgende stap is operationeel aan de slag gaan. Dat wordt wennen aan elkaar en werkprocessen opnieuw inregelen. Ik heb er vertrouwen in dat we dat goed gaan doen. Zodat dat moderne brandweerkorps weer dichterbij komt.”

Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Incidentbestrijding

Risicobeheersing

Operationele voorbereiding