Onderstaande tabel laat het totaal van de lasten en baten per programma zien. Uit de tabel is ook af te lezen wat het exploitatieresultaat vóór bestemming van resultaat is en welk beroep wij doen op onze reservepositie om de begroting sluitend te maken. De programmaonderdelen zijn gekoppeld aan de verplicht gestelde taakvelden.
Onderstaande samenvatting van de grondslagen, waarop de financiële verslaggeving is gebaseerd, is bedoeld als leidraad voor een juiste interpretatie van financiële overzichten. Deze waarderingsgrondslagen zijn onderdeel van het Financieel Statuut en worden overeenkomstig toegepast.
Doelmatigheidstaakstellingen van het Rijk en de route naar Cebeon zullen in financiële zin effect hebben op de keuze tussen beleidsalternatieven. De lasten en baten zijn in dit kader aangepast voor 2018 en volgende jaren.
Om de financieel vergelijk te kunnen maken op Europees niveau, nemen wij dit overzicht op in onze begroting. Het EMU-saldo bestaat uit het geraamde onderscheidenlijk gerealiseerde saldo van de ontvangsten en uitgaven, berekend op transactiebasis en overeenkomstig de voorschriften van het Europese systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie.
In onderstaand tabel zijn de totalen van de inwonerbijdragen per programma en per inwoner gepresenteerd. In bijlage 2 worden de gegevens per gemeente gepresenteerd.
De mutaties in de rijksbijdrage (BDUR) zijn verwerkt in onderstaande tabel, die aansluit op de circulaires tot en met de decembercirculaire BDUR 2016.
In onderstaand overzicht zijn de incidentele projecten opgenomen met daarbij de incidentele dekking (al dan niet meerjarig) vanuit de reservepositie. Na oplevering van de projecten vervalt ook de dekking uit de reserves.
Onderstaand overzicht laat zien welke kosten wij structureel dekken vanuit onze reservepositie. Voor onderstaande structurele kosten die jaarlijks beoordeeld worden, wordt voor een gelijk bedrag een dotatie geraamd in de reserve.