Social media-campagne veilig werken tijdens jaarwisseling

‘Achter ieder uniform zit een mens. Laat die mensen veilig hun werk doen’, is de boodschap van een gezamenlijke social media-campagne van politie, brandweer, ambulancepersoneel en gemeentelijke handhavers (boa’s). De campagne moet bijdragen aan een veiliger jaarwisseling voor hulpverleners.

‘Gedrag is moeilijk te beïnvloeden maar alle kleine beetjes helpen. Als ouders door de campagne het gesprek met hun kinderen aangaan, is dat al winst. Laat politie-, brandweer- ambulancemensen en boa’s veilig en gezond het nieuwe jaar ingaan. Doe gewoon. Er zitten mensen van vlees en bloed in het uniform’, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Professioneel Optreden en Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA).

Geweldsincidenten

Elk jaar bereidt de politie zich voor op een zo veilig mogelijk verloop van de jaarwisseling. Toch vinden er elke keer tijdens en in de aanloop naar oud en nieuw geweldsincidenten plaats, waarbij regelmatig met vuurwerk naar agenten en hulpverleners wordt gegooid. Vorig jaar waren er tijdens de jaarwisseling meer dan honderd geregistreerde gevallen van fysiek of verbaal geweld tegen hulpverleners. ‘Dat is drie keer zoveel als gedurende het jaar op een werkdag en dat aantal is al volstrekt onacceptabel’, zegt Ruud.

‘Gewone’ mensen


Dit jaar zet de politie naast veiligheidsmaatregelen ook social media in om de collega’s te ondersteunen bij hun werkzaamheden tijdens de jaarwisseling. De campagne bestaat uit vier korte video’s waarin een politieagent, een brandweerman, een ambulancemedewerker en een boa als ‘gewoon’ mens worden geportretteerd. Zo haalt de politieman zijn kinderen van de opvang, staat de ambulancemedewerker in de keuken te koken, laat de brandweerman zijn hond uit en doet de boa boodschappen in de supermarkt. Bij de start van de video spelen beelden van een onrustige jaarwisseling door de hoofden van de geportretteerde hulpverleners.

Oproep

De video’s eindigen met de oproep: ‘Achter ieder uniform zit een mens. Laat ons veilig hulp verlenen.’ Bovendien wenst de politie namens alle hulpverleners iedereen een veilige jaarwisseling toe. Uniek aan de campagne is dat voor het eerst alle hulpverleners in de video’s een oproep doen voor een veiliger jaarwisseling. Ruud: ’Belangrijk is dat we ook een video over de mens in het boa- uniform hebben gemaakt. Boa´s vervullen belangrijk werk in gemeenten en handhaven eventuele vuurwerkvrije zones. Mocht het daarbij onrustig worden dan kunnen ze rekenen op snelle ondersteuning door de politie.’

Meedoen

De filmpjes worden in de periode tussen kerst en oud en nieuw gedeeld op Facebook en Twitter via de accounts van de deelnemende organisaties. Vrijdag 28 december verschijnt de eerste video met de politieagent, gevolgd door de ambulancemedewerker op 29 december, de buitengewoon opsporingsambtenaar op 30 december en de brandweermedewerker op 31 december 2018. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen de video’s gaan delen op social media.

Ruud Verkuijlen trapt de campagne vrijdag 28 december af met een optreden in het actualiteitenprogramma 1Vandaag op NPO1 tussen 18.15 en 18.50 uur.

Video’s zelf delen

Wilt u de video’s ook delen? Ga dan vanaf vrijdag 28 december naar de Facebook-pagina, het Twitter-account of het YouTube-kanaal van de politie. De video’s worden vanaf die dag ook geplaatst op www.politie.nl/themas/geweld-tegen-politie-en-hulpverleners.html