Inspirerende bijeenkomst ‘De Verbinding’

Woensdag 9 mei kwamen bestuurders en medewerkers van VRHM, RDOG, ODWH, ODMH, Politie, Waterschappen en gemeenten in Hollands Midden bijeen voor een inspirerende middag die in het teken stond van beter leren samenwerken. Deelnemers onderzochten vanuit hun eigen taak in een actieve workshop met elkaar naar de optimale vorm van samenwerking.

Inspirerende bijeenkomst ‘De Verbinding’

Woensdag 9 mei kwamen bestuurders en medewerkers van Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM), Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG), Omgevingsdienst West Holland (ODWH), Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH), Politie, Waterschappen en gemeenten in Hollands Midden bijeen voor een inspirerende middag die in het teken stond van beter leren samenwerken. Deelnemers onderzochten vanuit hun eigen taak in een actieve workshop met elkaar naar de optimale vorm van samenwerking.

20180509-MB3A64288

Paarse krokodil
De dagvoorzitter opende de bijeenkomst met het filmpje over de paarse krokodil. Dat filmpje kent bijna iedereen. Dat gaat over de vele formulieren die je moet inleveren om de paarse krokodil die je achter het raampje ziet staan te willen hebben. Dat is iets wat wij niet meer willen, de klant wil geholpen worden.

Na deze opening gingen de deelnemers uiteen in verschillende workshops. Waarbij iedere workshop een specifieke opdracht had. Vol enthousiasme toog iedereen aan het werk en struikelde vervolgens regelmatig over onder andere de wet- en regelgeving. Want hoe doe je dat als ambtenaar, samenwerken met een andere partij om soepel, efficiënt én snel een doel te bereiken. Wat zijn daarin de obstakels (paarse krokodillen)? Hoe kun je dit anders doen? Wat vraagt dit aan souplesse (alweer een paarse krokodil) van de directeuren en bestuurders? Hoe ‘makkelijk’ kunnen zij hun opdracht wijzigen?

Belang van samenwerking
De ambassadeurs van deze dag, burgemeesters van Hillegom en Bodegraven – Reeuwijk, directeuren van omgevingsdiensten, VRHM en RDOG, gaven hun visie op het belang van samenwerking en de belangrijkste stappen die we met elkaar kunnen zetten.

Christiaan van der Kamp (Burgemeester Bodegraven - Reeuwijk): “Als ik een vraag stel wil ik niet merken dat er meer dan een overheid is”

Arie van Erk (Burgemeester Hillegom):“We moeten elkaars deskundigheid benutten”

Sjaak de Gouw (Directeur RDOG Hollands Midden): “…dat je samen in gesprek gaat van begin tot eind”

Opbrengst samenwerkingsbijeenkomst
De behandelde casus in de workshop was levensecht, dat leverde de deelnemers inzicht in de huidige vorm van samenwerking en wat er moet gebeuren om te komen tot een optimale vorm van samenwerking. Op 8 november wordt een meer bestuurlijke bijeenkomst gehouden. Met de opbrengst van de eerdere sessie wordt dan volgende een stap gezet in de verbinding tussen gemeenten en organisaties vanuit bestuurlijke thema’s.

Bekijk hier een video van de bijeenkomst.

20180509-_HKF5452