Rapport onderzoek brand Ter Aar

In de avond van 9 juni 2023 ontstaat een brand bij plasticproducent TN Plastics aan de Hertog van Beijerenstraat te Ter Aar. Deze brand was van grote omvang en werd in korte tijd zeer intens.

Rapport onderzoek brand Ter Aar

In de avond van 9 juni 2023 ontstaat een brand bij plasticproducent TN Plastics aan de Hertog van Beijerenstraat te Ter Aar.Deze brand was van grote omvang en werd in korte tijd zeer intens.

Brandweer Hollands Midden heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar dit incident. De eerste resultaten zijn inmiddels beschikbaar en worden aan de gemeente en de pers aangeboden. Het onderzoek richtte zich met name op de vraag hoe het mogelijk was dat twee objecten die ruim 150 meter van elkaar lagen ogenschijnlijk gelijktijdig brandden.

Het onderzoek richtte zich daarom op twee vragen:

  1. Kan het bijzondere brandverloop tijdens de brand in Ter Aar worden verklaard?
  2. Welke factoren hebben bijgedragen aan het verloop van deze brand?

Voorlopige conclusie:

Ter hoogte van productiehal 3 van TN Plastics is brand ontstaan die snel om zich heen greep doordat er veel plastic, pallets, verpakkingsmaterialen en granulaat aanwezig was. De brand sloeg al snel over naar de naastliggende van Hameren Houthandel. De hitte van het vuur veroorzaakte rookgasexlposies en explosies van drukhouders. Een van de geëxplodeerde drukhouders is terecht gekomen in het gebouw van Zitmaxx 150-190 meter verderop en heeft daar een tweede brand veroorzaakt. Deze brand breidde zich uit naar het pand van Voortman Autoschade

Het team brandonderzoek vond een afgescheurd deel van een drukhouder bij Zitmaxx. Deze lag onder de lichtstraat tussen de stalen meubelveren en meubelpoten van de bankstellen.

Volledig voorlopig rapport Brand Ter Aar