Nationaal hitteplan actief

Het RIVM heeft vanaf vandaag (23 juli) het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de verwachte warmte.

Nationaal hitteplan actief

Het RIVM heeft vanaf vandaag (23 juli) het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de verwachte warmte.

Het RIVM roept om extra alert te zijn en aanvullende maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen: drink voldoende water, draag beschermende kleding, zoek op tijd de schaduw op, smeer je huid regelmatig in en houd je woning koel door tijdig de zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken. Het RIVM vraagt om goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Alle informatie over wat je moet doen staat op de website van het RIVM.

TIPS:

Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn
Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Kijk voor meer informatie op de website van de GGD Hollands Midden

zon hitte