Back to the future

De Veiligheidsregio Hollands Midden organiseert op 8 oktober de VRHM Beurs met als thema 'Back to the Future'. De VRHM Beurs heeft als invalshoek de multidisciplinaire crisisbeheersing en is voor professionals in risico- en crisisbeheersing.

Back to the future

VRHM gaat met partners Back to the Future

Netwerkdag druk, divers en nuttig

Welke gevaren kleven er aan cybercrime? Wat als de dijken doorbreken en we moeten evacueren? Wat als er een vliegtuig neerstort? En hoe zit het met onze drinkwatervoorraad in tijden van extreme droogte? Deze, en tal van andere onderwerpen, kwamen 8 oktober aan bod op de eerste grote Netwerkdag van de VRHM, met als thema ‘Back to the Future’ in het Archeon in Alphen aan den Rijn..

De netwerkdag was ruim tevoren al helemaal ‘volgeboekt’ door professionals, afkomstig uit de wereld van risico- en crisisbeheersing. Deelnemers konden kiezen uit een uitgebreid aanbod van inspirerende workshopsessies waarin verschillende partners van de Veiligheidsregio Hollands Midden zich profileerden. (de tekst gaat verder onder de foto)

20191008-MB3A1262

Thema van de netwerkdag was ‘Back to the Future’. “Daarmee geven we aan dat we ons voorbereiden op toekomstige crises, en dat we nu al willen leren voordat we fouten maken. We gaan dus als het ware naar de toekomst om daar van toekomstige fouten te leren”, aldus Erik de Paauw, mede-organisator van de netwerkdag. “Met het kiezen van de thema’s hebben we rekening gehouden met het nieuwe Regionaal Risicoprofiel. Op thema’s als cybercrime, klimaatverandering, energietransitie en de Omgevingswet wordt de komende jaren beleidsmatig hoog ingezet.  Daar hebben we nu een flink voorschot op genomen en is er al veel kennis en ervaring over deze onderwerpen gedeeld. Daardoor worden deze onderwerpen zichtbaar en concreet.”

Groot aanbod
Er was heel veel te doen, die dag. Zo was er een sessie over de Rijnlandroute van Rijkswaterstaat en COMOL5. Maar ook een indrukwekkende sessie van defensie waarin de repatriëringmissie MH-17 uitgebreid aan bod kwam. De Veiligheidsregio Kennemerland en Schiphol zoomden in op maatregelen die nodig zijn als er een vliegtuig crasht. De kustwacht en de Koninklijke Reddingsbrigade lieten zien welke opleidingen voor waterhulpverlening zij in huis hebben. En er kon in de huid worden gekropen van een forensisch onderzoeker en forensisch arts bij een plaats delict, en een kijkje worden genomen in de keuken van de psychosociale hulp. De VRHM zelf organiseerde een sessie over het nieuwe Regionaal Beleidsplan. (de tekst gaat verder onder de foto)

20191008-MB3A1302

Inspirerend
Tussen de workshops door was er de gelegenheid om de markt te bezoeken met stands van onder meer Dunea, GHOR, Regionale Ambulance Voorziening, Hoogheemraadschap van Rijnland, een first responderteam van de brandweer, Dares, een CBRN-team van defensie, en heel veel anderen. De VRHM presenteerde zelf een partnerprofiel; een methode om alle partners schematisch in beeld te brengen.

Buiten was een eenheid van politie present, net als de brandweer, een CBRN-team van defensie en de Reddingsbrigade. En daarmee was de rij nog lang niet compleet. Een inspirerende dag, waar volop werd genetwerkt. Zodat we elkaar als het nodig is snel weten te vinden en weten wat we aan elkaar hebben.

Hans Zuidijk, directeur VRHM, toonde zich na afloop tevreden over deze eerste netwerkdag: “Toen ik hier vanochtend binnenkwam voelde het direct als bijzonder. Een inspirerende verjaardag van de veiligheidsregio waarin elkaar ontmoeten centraal staat. Waarin we volop leren over toekomstige risico’s, crises en hoe we ons daarop voor kunnen bereiden. Samen. Want daar hebben we elkaar voor nodig.”

20191008-MB3A1613

FOTO'S 2019

(meer foto's volgen snel)